Bolile televiziunii
Hosted by Putfile.com
Ce patim daca ne uitam la televizor

duminică, aprilie 30, 2006
  TVR 50: rusii

Întregul aparataj tehnic utilizat la începuturileTeleviziunii Române era rusesc. Fusese realizat de un institut de cercetări din Leningrad (actualul Sankt Petersburg). Câteva zeci de specialişti ruşi veniseră să participe la montaj şi la instruirea personalului nostru tehnic. Totul echipamentul era realizat cu sute de mii de lămpi electronice. Ruşii spuneau că tranzistoarele, nou apărute, erau folosite doar la instalaţiile militare.
Majoritatea ruşilor erau foarte tineri (fuseseră copii în timpul războiului) şi erau prietenoşi. Cei mai vârstnici păstrau amintiri sinistre din timpul războiului.
Dintre aceştia din urmă, se detaşa unul care participase la cucerirea Berlinului şi făcuse parte mai mulţi ani din trupele de ocupaţie din Germania. Gherman Kedrin devenise un admirator al germanilor. Cu prilejul sărbătoririi zilei de naştere a unuia din ei, după mai multe pahare de votcă, Kedrin şi-a exprimat convingerea că Germania va redeveni o mare putere economică. “Nemţii nu se prefac ca voi că sunt comunişti, ei pun cu toţii umărul să repare distrugerile. Rabdă cu stoicism foamea şi greutăţile şi nu dau vina numai pe Hitler, ci zic că au fost părtaşi la dorinţa de a fi stăpânii lumii şi plătesc preţul greşelilor făcute. Îşi pun mintea la contribuţie pentru ca tot ce fac să fie bine făcut. Apoi a povestit despre un mic local din Berlin în care toată lumea mânca doar cartofi fierţi. În dreptul fiecărui scaun era un tubuleţ de cauciuc. Puneai tubuleţul într-o nară, deschideai un robinet, mâncai cartofi fierţi şi simţeai mirosul singurei fripturi care se prepara în bucătărie, doar pentru a răspândi mirosul. La noi nu s-ar obosi nimeni să caute o idee ca asta, care recunoaşte sărăcia ca mod de viaţă. La voi, nici atât”, a încheiat el.
 
vineri, aprilie 28, 2006
  Yves Montand la începutul TVR
Supliment la TVR 50: prima transmisie cu carul de reportaj

In 1957, Yves Montand avea 35 de ani şi era cântăreţ şi actor celebru în lumea întreagă. Era acceptat şi în “lagărul socialist” pentru că avea, în acea perioadă, vederi de stânga. Românii îi ascultau cântecele la radio şi îl văzuseră în două filme remarcabile: “Salariul groazei” şi “ Vrăjitoarele din Salem”.
În martie 1957, a prezentat două spectacole, cu cele mai cunoscute melodii ale lui, la Sala Floreasca din Bucureşti, eveniment epocal pentru acele vremuri.
Carul de reportaj, proaspăt achiziţionat, ca şi restul echipamentului tehnic din URSS, nu fusese pus încă în funcţiune. Inginerii ruşi şi români au lucrat zile şi nopţi nesfârşite pentru a realiza prima transmisie din afara clădirii televiziunii.
Yves Montand a dat multe sfaturi echipei de transmisie. În timpul repetiţiilor, artistul explica operatorilor de imagine Lucian Penescu, Constantin Lungu şi Nicolae Niţă şi regizorului (Mircea Weiser, cred) când să-i urmărească expresia feţei şi când să arate toată scena.
Montand avea un profil preferat (parcă stângul) şi a cerut ca să nici una din cele trei camere de televiziune ale carului să nu fie amplasată în partea care l-ar fi dezavantajat.
Repetiţiile le făcea cu o conştiinciozitate impresionantă. În timp ce interpreta una din melodii (Une demoiselle dans un balancoire), parcurgea toată lăţimea scenei în paşi de dans. A repetat mişcarea de peste 20 de ori, pentru a se acomoda cu dimensiunea scenei. În spectacol, mişcarea părea improvizată.
În timpul transmisiei, au fost instalate zeci de televizoare în vitrinele unor magazine, în faţa cărora se înghesuiau sute de bucureşteni, deşi mare lucru nu puteau vedea din cauza ecranelor, pe atunci foarte mici.
Cred că transmisia spectacolului lui Yves Montand, a fost primul eveniment care i-a făcut pe români să aprecieze miracolul televiziunii.
 
miercuri, aprilie 26, 2006
  Primul director al TVR
Bazându-mă doar pe o sursă de amintiri, încerc să suplinesc la scara microscopică a unui blog, golul de informaţii despre începuturile Televiziunii Române, din manifestările reunite sub denumirea TVR 50.

În 1956, Radu Vasiliu, un jurnalist din Radiodifuziune, a devenit primul director al Televiziunii Române. Era om cu o fire deschisă şi mereu cu zâmbetul pe buze. A adus oameni de valoare în televiziune şi a acordat atenţie divertismentului, încurajând emisiunile cu muzică uşoară şi populară, între care erau intercalate momente vesele. Numele generic al acestor emisiuni era „Varietăţi”.
În primii ani, Televiziunea transmitea doar filme artistice (multe ruseşti), subiecte de actualităţi filmate de operatorii televiziunii (începând din 1958), tot restul fiind transmis în direct din unul din cele două studiouri sau cu carul de reportaj.
Cariera lui Radu Vasiliu a suferit o surpare bruscă, în momentul în care Chivu Stoica, pe atunci înalt demnitar comunist, s-a bâlbâit într-un discurs transmis în direct, zicând „socialismul se află pe marginea prăpastiei” în locul expresiei consacrate „capitalismul se află pe marginea prăpastiei”. Vasiliu era în cabina de regie, a pufnit în râs şi s-a trezit spunând „gura păcătosului adevăr grăeşte”.
După două zile, directorul televiziunii era demis şi primea o slujbă de contabil sau ceva similar, undeva în Delta Dunării.
Cei care au fost de faţă au dedus cine putea fi turnătorul, zvonul s-a răspândit, a fost tratat de majoritatea colegilor lui ca un lepros şi a plecat din televiziune.
După vreo 20 de ani, Radu Vasiliu a fost iertat şi a fost numit redactor şef adjunct la o publicaţie românească pentru străinătate, unde a lucrat alături de Nichifor Crainic. Din câte ştiu, s-a stins din viaţă înainte de 1989.
 
marți, aprilie 25, 2006
  TVR 50
Televiziunea publică îşi sărbătoreşte în acest an a 50-a aniversare.
Mi se pare că ar fi fost normal ca măcar unul din cei implicaţi în prezentarea pe micul ecran a temelor legate de cei 50 de ani de activitate, să-şi îndrepte atenţia către începuturile Televiziunii Române.
Eforturile pe care le presupune o documentare aprofundată nu sunt pe placul majorităţii realizatorilor de televiziune şi atunci e mai simplu să faci un top al personalităţilor TVR 50 care să-l includă pe Horia Brenciu şi să omiţi pe regizorii Petre Sava Băleanu, Lucian Pintilie (care şi-a început cariera de regizor la Televiziune), David Esrig şi Sorin Grigorescu (iniţiatorul, realizatorul şi regizorul emisiunilor „Steaua fără nume”, „Floarea din grădină”, "Cu mască, fără mască" şi „Dialog la distanţă”, cu audienţe greu de egalat astăzi) şi mulţi alţi oameni de valoare din perioada de început.

Prima emisiune de televiziune din România (omit transmisiile experimentale de filme făcute de la Poşta Vitan) a avut loc în noaptea de 31 decembrie 1956-1 ianuarie 1957, din primul sediu al Televiziunii, de lângă Sala Floreasca; amenajarea clădirii era neterminată, încăperile erau netencuite, ferestrele nu erau montate, dar trebuia respectat planul cincinal, care prevedea că televiziunea va funcţiona în anul 1956.
Transmisia era recepţionată numai în Bucureşti, pe câteva sute de televizoare, importate din URSS pentru ştabii vremii.
Întreg programul era înregistrat pe film. Crainica primelor emisiuni de televiziune a fost Mariana Zaharescu, ulterior una din vocile Teleenciclopediei. După un reportaj realizat de Alexandru Stark a urmat filmul „O noapte furtunoasă” şi salutul lui Petru Groza, atunci preşedintele Marei Adunări Naţionale, cu prilejul anului nou.
După emisiunea inaugurală, programul televiziunii a fost suspendat pentru două luni, pentru ca să se termine amenajarea studioului de crainic şi primele instalaţii.

Promit să mai revin, din când în când, cu informaţii din perioada de început a Televiziunii Române.
 




Blog sub licenta Creative Commons
Creative Commons License




Mai am un blog: Hoinar pe web


ULTIMELE SCRISORI
SCRISORILE PREFERATE

ARHIVA
iunie 2005 / iulie 2005 / august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / ianuarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / noiembrie 2006 / februarie 2007 /


LINKURI APRECIATE

Excelente

Dicţionare şi enciclopedii

Tema mass media

Internet

Bloguri, Blogosfera

Publicaţii româneşti în lume

Wiki românesc în evoluţie






Blogwise - blog directory Pings.ws :: Weblog  Pings, Weblog Directory, Weblog TrackBacks & Weblog Comments. Subscribe with Bloglines
 View My Public Stats on MyBlogLog.com

ŞTIRI-INFORMAŢII


Prognoza meteo
pentru BucureÅŸti