Bolile televiziunii
Hosted by Putfile.com
Ce patim daca ne uitam la televizor

vineri, august 26, 2005
  Tabloidizare sau jurnalism gălbejit?

În România jurnaliştii cărora patronatele străine le încalcă interesele se plâng publicului de pericolul tabloidizării presei.
The American Heritage® Dictionary of the English Language denumeşte “tabloid” un ziar cu format redus care oferă ştirile în forma condensată, ştiri de obicei ilustrate şi preponderent senzaţionale. Dictionarul face trimitere la Yellow journalism – jurnalismul galben – (termen neutilizat inca in româneşte) definit ca jurnalismul care exploatează, distorsionează sau exagerează ştirile pentru a crea senzaţie şi pentru a atrage cititorii.
Dicţionarul Wikipedia in limba engleză include în presa tabloidă publicaţiile care au un conţinut cu “seriozitate” scăzuta şi sunt focalizate, în special, pe celebrităţi, pe familia regală, pe sport şi pe crimele senzaţionale. În schimb, despre Yellow journalism, acelasi dicţionar spune că reprezintă tendinţe sau practici răspandite în organismele media, cărora le aduc prejudicii sau le coboară standardele de integritate jurnalistică.

În mod ciudat, această definiţie duce cu gândul la corupţia românească. În presa noastră se susţine frenetic ideea că poate exista corupţie numai acolo unde se mânuiesc bani publici. În consecinţă în presa privată nu poate exista corupţie. Şi nici n-am auzit de vreun jurnalist acuzat de corupţie.
Citez totuşi dintr-un editorial publicat de Cornel Nistorescu în Evenimentul Zilei: “Mass-media sint pline de oameni care-i concureaza cu brio pe politicieni si pe politişti. Şi la hoţie, si la prostie, si la nehaleală.”
La noi, nota dominantă a “Yellow journalism” nu este tabloidizarea conţinutului care are ca portdrapele Libertatea şi Ciao Darwin ci încălcarea regulilor de deontologie jurnalistică prin folosirea mass media pentru manipulări în interes propriu sau în interesul celor care plătesc pentru asta.
De ce a descoperit de Cristian Tudor Popescu şobolanul rozaliu doar când patronatul Adevărului l-a atins la interesul material? De ce l-a apucat pe acelaşi CTP trepăduşia antibăsesciană pe la televiziuni, când marinarul l-a tratat ca pe un scrib oarecare?
De ce sunt contrabalansate acuzele pe care Antena1 le aduce lui Liviu Luca cu acuze aduse de Realitatea TV lui Dan Voiculescu?
De ce vrea să ne convingă Sorin Roşca Stănescu că traficul de influenţă al unor grupuri de interese este lobby legal?
Pentru că în aceste cazuri şi în multe altele se încalcă regulile deontologiei jurnalistice prin practici specifice pentru Yellow Journalism.
Şi pentru că denumirea jurnalism galben aminteşte de Submarinul galben al Beatlesilor, pe care mulţi îl îndrăgesc, ce ar fi să-i zicem “jurnalism gălbejit” acestui fenomen greţos întâlnit frecvent în mass media din România?
 
Comments: Trimiteți un comentariu

<< Home




Blog sub licenta Creative Commons
Creative Commons License




Mai am un blog: Hoinar pe web



ARHIVA
iunie 2005 / iulie 2005 / august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / ianuarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / noiembrie 2006 / februarie 2007 /







Blogwise - blog directory Pings.ws :: Weblog  Pings, Weblog Directory, Weblog TrackBacks & Weblog Comments. Subscribe with Bloglines
 View My Public Stats on MyBlogLog.com

ŞTIRI-INFORMAŢII


Prognoza meteo
pentru BucureÅŸti