Bolile televiziunii
Hosted by Putfile.com
Ce patim daca ne uitam la televizor

miercuri, aprilie 26, 2006
  Primul director al TVR
Bazându-mă doar pe o sursă de amintiri, încerc să suplinesc la scara microscopică a unui blog, golul de informaţii despre începuturile Televiziunii Române, din manifestările reunite sub denumirea TVR 50.

În 1956, Radu Vasiliu, un jurnalist din Radiodifuziune, a devenit primul director al Televiziunii Române. Era om cu o fire deschisă şi mereu cu zâmbetul pe buze. A adus oameni de valoare în televiziune şi a acordat atenţie divertismentului, încurajând emisiunile cu muzică uşoară şi populară, între care erau intercalate momente vesele. Numele generic al acestor emisiuni era „Varietăţi”.
În primii ani, Televiziunea transmitea doar filme artistice (multe ruseşti), subiecte de actualităţi filmate de operatorii televiziunii (începând din 1958), tot restul fiind transmis în direct din unul din cele două studiouri sau cu carul de reportaj.
Cariera lui Radu Vasiliu a suferit o surpare bruscă, în momentul în care Chivu Stoica, pe atunci înalt demnitar comunist, s-a bâlbâit într-un discurs transmis în direct, zicând „socialismul se află pe marginea prăpastiei” în locul expresiei consacrate „capitalismul se află pe marginea prăpastiei”. Vasiliu era în cabina de regie, a pufnit în râs şi s-a trezit spunând „gura păcătosului adevăr grăeşte”.
După două zile, directorul televiziunii era demis şi primea o slujbă de contabil sau ceva similar, undeva în Delta Dunării.
Cei care au fost de faţă au dedus cine putea fi turnătorul, zvonul s-a răspândit, a fost tratat de majoritatea colegilor lui ca un lepros şi a plecat din televiziune.
După vreo 20 de ani, Radu Vasiliu a fost iertat şi a fost numit redactor şef adjunct la o publicaţie românească pentru străinătate, unde a lucrat alături de Nichifor Crainic. Din câte ştiu, s-a stins din viaţă înainte de 1989.
 
Comments: Trimiteți un comentariu

<< Home




Blog sub licenta Creative Commons
Creative Commons License




Mai am un blog: Hoinar pe web



ARHIVA
iunie 2005 / iulie 2005 / august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / ianuarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / noiembrie 2006 / februarie 2007 /







Blogwise - blog directory Pings.ws :: Weblog  Pings, Weblog Directory, Weblog TrackBacks & Weblog Comments. Subscribe with Bloglines
 View My Public Stats on MyBlogLog.com

ŞTIRI-INFORMAŢII


Prognoza meteo
pentru BucureÅŸti